Hem

SDLAirport

Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök
In English

Råd för dig som känner oro inför flygresan

Att flyga kan både vara förväntansfullt och skräckfyllt. För dig som är nervös och orolig inför din resa finns 15 bra råd och tips.

I god tid före

1. Försök att komma ihåg när flygrädslan började. Har du upplevt något som har startat rädslan? Känner du dig instängd eller att du inte har kontroll? Ingen är född flygrädd och kan du ta reda på hur det började blir det lättare att bearbeta rädslan. Det kan också vara så att det vid den tid då flygrädslan uppstod fanns andra stressfaktorer med i bilden som du nu omedvetet förknippar med flygning.


2. Ta reda på så mycket du kan om flyg och om vad händer under en flygning, så slipper du misstänka att något är fel när till exempel startmotorerna slås av. Sök särskilt information kring det du är mest rädd för. 3. Försök acceptera att flygning är säkert. En omständighet som underlättar när du ska jobba med din flygrädsla är att flygning trots allt, är det säkraste sättet att färdas med. 4. Åk ut till en flygplats och vänj dig vid miljön, titta på flygplan som startar och landar. Ta gärna en fika i lugn och ro utan att känna stressen att behöva flyga. 5. Kontakta flygbolaget som du ska resa med. Ring och berätta att du är flygrädd. Om du känner dig tryggare på ett visst ställe i flygplanet - exempelvis längst fram - be om att få sitta där både på ut- och hemresa.

Dagen före

6. Lägg dig tidigt kvällen innan. Du mår bättre om du är utvilad. Undvik alkohol.

Samma dag, före flygningen

7. Tänk på att äta ordentligt före flygningen. Om du är nervös är det lätt att hoppa över frukosten, men om du inte har ätit är risken större för att må illa.

8. Ta på dig lösa och bekväma kläder så att du sitter bekvämt under flygningen. 9. Kom i god tid till flygplatsen.

Under flygningen

10. Presentera dig när du går ombord och tala om att du tycker att det är obehagligt att flyga. Kabinpersonalen är vana vid att hjälpa personer med flygrädsla. De kan hjälpa dig, förklara saker för dig och titta till dig vilket ökar din trygghet ombord.


11. Drick mycket vatten under flygningen. Undvik alkohol. Om du försöker bedöva rädslan med alkohol kan också känslan av att inte ha kontroll över din egen kropp förstärkas. Dessutom leder det till att du aldrig bearbetar rädslan utan behåller den och kanske förstärker den inför nästa gång du ska flyga.


12. Kom ihåg att du inte är ensam om att vara flygrädd. Dölj inte att du är rädd. Tveka inte inför att fråga kabinpersonalen om något oroar dig under flygningen.


13. Andas lugnt, försök att slappna av. Undvik att hålla krampaktigt i armstödet. Om du är mycket flygrädd finns det olika avslappningsövningar du kan göra inför resan, där du steg för steg går igenom flygresan.


14. Rör på dig under resan. Res dig och sträck på dig eller gå några steg när du inte behöver sitta fastspänd.

Till sist

15. Gå gärna en kurs för flygrädda eller ta kontakt med en psykoterapeut som erbjuder behandling mot flygfobi.